nedjelja, 20. studenoga 2011.

Valentina Terješkova

Valentina T. se rodila 6. ožujka 1937. u selu Maslenikovo u Jaroslavskoj oblasti u Rusiji. Roditelji su joj bili kolhozni radnici. Otac joj je poginuo u 2. svijetskom ratu. Nakon toga su se preselili u Jaroslavlj. Zbog siromaštva nakon rata, Valentina nije pohađala školu sve do svoje 10 godine. Sa 17 godina je završila školu, pa se zaposlila u lokalnoj tvornici automobilskih guma. Nakon posla u radionici počela je raditi u predionci pamuka gdje su joj radile sestra i majka. bavila se i padobranstvom. Voljela je svemirski program te se pismeno obratila Sovjetskom svemirskom centru u Moskvi. 1962. pozvana je u Zvjezdani grad da započne s pripremama za svemirski let. Ona i još četiri djevojke su bile izabrane među 400 kandidatkinja za taj let. U Kazahstanu je bila lansirana sa svemirskim brodom, te je bila prva žena u svemiru. Nakon 3 dana kruženja oko Zemlje bacila se iz broda sa padobranom te proglašena herojem Sovjetskog saveza. Nekoliko mjeseci poslije leta udala se za Adrijana Nikolajeva i Rodila kći Jelenu koja je postala liječnica. Valentina i Adrijan su se rastali 1982. Njezinim imenom je nazvan jedan od kratera na mjesecu.

Audrey Hepburn

Rođena je 4. svibnja 1929 u Bruxellesu u Belgiji. Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston. Bila je jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona i barunice Elle van Heemstra, predci su joj bili francuski i engleski kraljevi. Audrey je imala dva polubrata iz majčinog bivšeg braka. Audrey je bila filmska i kazališna glumica. Nagrađena je Oscarom u filmu "Praznik u Rimu". Nakon rata su ona i majka otišle u London, gdje je Audrey počela plesati balet i 1951. glumiti u prvim ulogama u filmovima.Pohađala je privatne škole u Engleskoj i Nizozemskoj. Majka joj je bila jako stroga a otac prava suprotnost pa je više voljela njega. Slovila je za skromnu, dragu i šarmantnu osobu i svi su joj uvijek bili na prvom mjestu. To je posebno dokazala kada je radila,  pred kraj svojega života, za UNICEF. Umrla je 20 siječnja 1993. u Tolochenazu, u Švicarskoj.

subota, 19. studenoga 2011.

Najbolje frendice

Imam 3 najbolje frendice.
Kata, Betič i Tonka. :)
Zajedno idemo u najbolji razz -> 7.a :D
Kata je lijepa i luda. Ima najjači glas u povijesti. Obožava se derati bezveze. :)
Betič je mršava i zgodna. Po neki put me uopče ne doživljava. Zamisli se i onda je u sedmom nebu..Malo je luda ? Svakih 5 min se tučemo..al uvijek se pomirimo..:)
Tonka je slatka. Zaljubljuje se u debile al samo tad kad oni nisu u nju..To joj daje čudnoču..Voli me maltretirat sa svojim mislima i stalno se svađamo..al se zato i volimo. :)
<3

Pasja sudbina

Moj nadraži film je "Pasja sudbina". Režirao ga je Brian Robbins. Glavni glumac je Robert Downey Jr.Zanimljivi Dave Douglas godinama je zanemarivao svoju obitelj, a sve mu se to vratilo u nezaboravnoj avanturi od oca do obiteljskog psa, i natrag...Glumac Robert Downey Jr. glumi Davea Douglasa. On je zanemarivvao, dugo, svoju obitelj. Svu svoju pažnju posvetio je svom poslu. Htio je biti unaprijeđen pa je provalio u labolatorij za eksperimente na životinjama. Ali je doktor Kozak, koji vodi labolatorij, ukrao svetog psa koji je imao 300 godina u nadi da će otkriti vječni život, to Dave nije znao. Kada se Dave susreo s tim psom on ga ugrize i prenese mu svoje stanice. Tako je Dave iz čovijeka postao pas. Morao je svoju obitelj uvjeriti tko je on zapravo, uz njihovu pomoć i uz pompć pametnih životinja na kojima je eksperimentirao. :)

To mi je najdaži film zato što se radi o psu,a to mi je najdraža životinja. Volim takve filmove koji su smiješni i puni zabave. Taj film je poseban i zanimljiv. Volim taj film zato što je obiteljski i skoro da nema tužnih događaja. :D <3







Uspomena

Najljepše mi je bilo kad sam dobila svog psića Rexa. :)
Igrala sam se s njim. Pazila ga..Uređivala..
Išao je sa mnom svugdje..
Kada sam bila u 1. ili 2. razredu svaki dan kada me bus dopeljao na stanicu on bi došao po mene. :)
Kada je padao snijeg grudala sam ga. :)
Po neki put sam ga stavila na sanjke pa smo se zajedno sanjkali. :)
Najbolja prijateljica mu je bila moja mica Mimi. :)
Spavao je snjom, jeli su zajedno..
Ona je njega voljela i on nju..
Rekla mi je jedna baka da je dolazio kod njenog psića. Bila je ženka.
Mislim da je čak i bio tata. :)
Tata mu je bio hrvatski ovčar. :)
Sa 2 godine se, dok je bio na lancu slučajno objesio :(
Uvjek ću ga voljeti. <3

Najbolja inspektorica

Htjela bi postati inspektorica. :)
Zato što  mi je to jako zanimljivo.
Istraživati zločine te kako i zašto su se dogodili. :)
Tražiti dokaze i onda ih u labolatoriju istraživati i baviti se njima.
Pisati izvještaje i onda ih davati policiji.
Htjela bi imati svoj labolatorij i svoje ljude koji će mi pomagati. :)
Imati svoju posebnu robu kakvu imaju pravi profesionalni inspektori.
Svog psa kojeg sam sama sve naučila, te da mi on bude nabolji pomoćnik i da nađe, po njuhu zločince.
Htjela bi da dobim Nobelovu nagradu t+za najbolju inspektoricu. :)
Da postanem  poznata inspektorica i onda da me svi zovu na svoje slučajeve. :)

Moji hobiji


Bavim se breakdanceom zato što volim takav ples i zanimljivo je. Malo je teško ali nema veze. Samno ide i Beta. :)
Obožavam plesati i gibati se. Tamo se družim sa drugima pa mi nije dosadno.
Idem još u muzičku školu. Sviram klarinet. Sviram zato što je to zanimljivo. Opuštajuće je i lijepo. Zadovoljna sam instrumentom koji sam izabrala jer jako lijepo zvuči i nije ga baš teško svirati. :)

četvrtak, 17. studenoga 2011.

Tina Turner

Tina Turner je rođena kao Anna Mae Bullock. Rođena je 26. studenog 1939 u Netbushu. Bila je druga kći u obitelji tvorničkih radnika. Prvo ih je napustio otac,a onda i majka, privremeno. Škola koju je pohađala bila je Flag Grove. 1956 njena sestra i ona otišle su iz Netbusha u St. Louis kako bi živjele s majkom. Sa osamnaest godina, u St. Louisu je upoznala poznatog rokera, Ikea Turnera. Počela je pjevati kao prateći vokal u njegovoj grupi. 1962, Ike i Tina (Anna) su se oženili. Počela je biti prepoznatljiva sa svojim plesom na sceni. Najveći uspijeh, ona i Ike su postigli kada je Tina, pod vodstvom producenta Phila Spectora snimila pjesmu River Deep Mountain High.. Verzija Pround Mary Creedence Clearwater Revivala je poznati znak kao zaštita Tine Turner. Nakon par godina objavila je album Tina Turns The Country On, koji nije bio baš upješan. 1976 Tina je napustila Ikea sa tek nekolko centi u džepu. Skrivala se od Ikea, a pomagali su joj prijatelji. Polako je počela pronalaziti poslove i snalaziti se.
Poznata je američka rock pjevačica. Osvojila je osam Grammy nagrada. Časopis Rolling Stone je Tinu stavio na listu Besmrtnika- najvećih izvođača svih vremena. Jedna je od najpopularnijih rock izvođačica sa gotovo 200.000.000 prodanih albuma. Odgojila je četvero djece. Živi u Švicarskoj i Francuskoji dod danas je nenadmašiva rock izvođačica.

ponedjeljak, 14. studenoga 2011.

Zmajevi

Različita bića koja se sada nazivaju zmajevima vjerojatno ne potječu iz samo jednog mita, ali su spontano uključeni u mitologiju brojnih kultura diljem svijeta. Obično su prikazivani kao bića nalik zmijama ili gmazovima koja se izležu iz jaja, a imaju izdužena tijela prekrivena ljuskama; gotovo uvijek su prikazivani s velikim očima, a često (ali ne uvijek) i s krilima i kako rigaju vatru.
Iako se zmajevi (ili zmajolika stvorenja) često pojavljuju u legendama širom svijeta, različite kulture drugačije ih zamišljaju i prikazuju. Kineski zmajevi (Pojednostavljeni kineski: 龙; Tradicionalni kineski: 龍), i općenito zmajevi u mitologiji dalekog istoka smatraju se dobrim stvorenjima, dok su oni iz europske mitologije većinom zla stvorenja (iako postoje i iznimke). Zli se zmajevi također pojavljuju i u perzijskoj mitologiji i ostalim kulturama.
Zmajevi su imali veliku duhovnu važnost u različitim religijama. U mnogim istočnim kulturama i indijanskim plemenima zmajevi su bili, a u nekim kulturama još uvijek i jesu, štovani kao predstavnici sila prirode i svemira. Povezivani su s mudrošću - često su smatrani mudrijima od ljudi - i dugovječnošću. Obično se smatralo da posjeduju neku vrstu magije ili neke druge nadnaravne moći, a često su povezivani i s vrelima, kišom i rijekama. U mitovima nekih kultura čak imaju i dar govora.
U srednjem su vijeku zmajevi često bili simboli napuštanja vjere i izdaje, ali i ljutnje i zavisti, a s vremenom su postali i simbol velikih katastrofa. Također, bili su i simbol neovisnosti, vodstva i snage. Mnogi su zmajevi predstavljali i mudrost; ubijanje zmaja nije samo samo davalo pristup njegovom blagu, nego je značilo i da je junak savladao i najlukavije od svih stvorenja. U nekim kulturama, a posebno u kineskoj, ili u okolici Himalaje, smatra se da zmajevi donose sreću.

Joseph Campbell je u dokumentarcu Moć mitova (The Power of Myth) zmajeve opisao kao simbol božanskog zato što predstavljaju spoj Neba i Zemlje: obličje zmije (zemlja) i ptice (zrak, nebo).

četvrtak, 27. listopada 2011.

Breakdance

Breakdance je ples, ujedno jedan od elementa hip hopa  koji zahtijeva višesatmo vježbanje i trud kroz više godina. Razvio se krajem 1970-ih u Bronxu i Harlemu.
Tijekom razvijanja breakdancea i uključivanja bijelaca, nastao je sukob između službenog naziva za ples. "Breakdance" je komercijalni naziv. Da bi očuvali korijene hip-hop kulture, Breakdanceri se i dalje nazivaju B-boyevima, a Breakdance nazivaju B-boying.Breakdanceri su težili da ta vrsta plesa bude jedinstvena. U ples su ubačeni koraci (tj. Moves) i trikovi Kung-Fu vještine(Kipup, Airflare...), ili gimnastičarskih i atletskih vježbi i disciplina (Jazz Split, Flare), ali najčešće i improvizacija (1990., 2000., Swipe...)...